Promocja zdrowia

TALERZ ZDROWIA [nbsp]

Dla prawidłowego funkcjonowania, organizm ludzki musi mieć dostęp do około 60 różnorodnych składników żywności. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach, potrzebnych dla organizmu człowieka. Dlatego właśnie, jedynie wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na prawidłowe zbilansowanie diety.

W prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się produkty z następujących grup: zbożowe, warzywa, owoce, mleczne, białkowe i tłuszcze. W ułożeniu prawidłowej całodziennej diety pomocny będzie Talerz Zdrowia opracowany przez Radę ds.Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Talerz Zdrowia to sposób prezentacji całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych.
Wielkość wycinków Talerza Zdrowia wskazuje na udział poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie pod względem dostarczania energii i składników odżywczych.

Zalecenia zawarte w Talerzu Zdrowia popierane są przez wszystkie środowiska i instytucje  naukowe zaangażowane w propagowanie zdrowego stylu życia w Polsce biorące udział w pracach Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

DZIESIĘCIORO PRZYKAZAŃ ZDROWOTNYCH

 

1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia.
Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów.
Jedz 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, aby przerwy
między posiłkami nie były dłuższe niż 4 godziny.
3. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa.
Codziennie jedz również owoce.
4. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube
kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
5. Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory:
jogurty, kefiry czy sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie
oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
7. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych
np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
9. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody)
- minimum 2 litry dziennie.
10. Nie pij alkoholu, nie pal tytoniu, nie używaj narkotyków

Aktywność fizyczna Owoce i warzywa Woda Produkty mleczne Produkty zbożowe Pordukty białkowe Tłuszcze